ORDU SMMM ODASINDA “HUKUKİ VE MALİ BOYUTLAR İLE KONKORDATO”  SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Ordu Mali Müşavirler Odası, 17 Kasım 2018 Cumartesi Günü 13.30 – 16:30 saatleri arasında Oda Toplantı Salonu’nda ‘‘HUKUKİ VE MALİ BOYUTLAR İLE KONKORDATO” konulu seminer düzenledi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Eskişehir SMMM Odası Başkanı Neşet ERTOY, Eskişehir SMMM Odası Üyesi ve Eğitmeni Prof. Dr. Birol YILDIZ, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL, Başkan Yrd. Ercan YURTTAŞ, Oda Sekreteri M. Ender SÖNMEZ, Oda Saymanı O. Murat GÜR, meslek mensupları ve stajyerler katıldı.

 

Açış konuşması yapan Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Ordu Mali Müşavirler Odası olarak bu sene on dördüncü seminerimizi düzenliyoruz. Konkordato Türkiye’nin gündemini uzun zamandır meşgul eden bir konudur. Ekonomimizdeki beklenmedik hareketlilik, şirketlerin mevcut durumda pozisyon alamamaları ile konkordato müessesesi ülkemizde önemli bir derecede gündeme gelmiştir. Bu sürecin hukuki ve mali boyutunu değerli hocamız Eskişehir SMMM Odası üyesi ve eğitmeni Prof. Dr. Birol YILDIZ bizlere anlatacak. Kendisi bu alanda hem konkordato komiserliği yapan, bu alanda tecrübeli olan hocamızı sizlerle buluşturmak istedik. Uygulamanın içinde bir kişi olarak fikirlerini, görüşlerini, uygulamanın nasıl olduğunu bizlere aktaracak.’’

ARABULUCULUK MÜESSESİ MALİ MÜŞAVİRLER OLMADAN İSTENEN AMACA ULAŞAMAZ

Arabuluculuk hakkında açıklama yapan Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş; “ Arabuluculuk 4 yıllık hukuk fakültesi mezunları için hayata geçirilmiş bir düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Hâlbuki 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile iktisadi ve idari bilimler fakültesi, iktisat fakültesi ve işletme fakültesi mezunlarına da bu yetki verilmiştir. Meslek mensupları bilirkişilikte olduğu gibi yetkilendirilmiş kuruluşlardan gerekli eğitim ve sertifikaları almaları halinde uzlaştırmacı olarak görev yapabilmektedirler.

Mali Müşavirler birçok vergi uyuşmazlıklarında etkin bir görev üstlenerek uzlaşma müessesi kapsamında mahkeme süreçlerine gidilmeden vergi uyuşmazlıklarını idari safhada çözüme kavuşturmaktadırlar. Böylelikle idare ve vergi mükellefleri arasında uygulamada hem uzlaştırmacı, hem arabulucu olarak filen rol almaktadırlar.

Mali Müşavirler; Bilirkişilik yapabilir, uzlaştırmacılık yapabilir, konkordato komiserliği yapabilir, vergi uyuşmazlıklarında etkin görev alabilirler ama arabulucu olamazlar demek doğru bir yaklaşım değildir.

Arabuluculuk da uyuşmazlıkların tarafsız üçüncü bir kişinin yardımıyla çözümlenmesini öngören bir sistemi ifade etmektedir. Konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri bizlerin direkt mesleki konusu ve uzmanlık alanı olup, arabuluculuk müessesi mali müşavirler olmadan istenen amaca ulaşamaz. Özellikle ticari uyuşmazlıklar ve işçi işveren uyuşmazlıkları mali müşavirlerin arabuluculuk yapabileceği en temel işler arasındadır. Bu nedenle Mali müşavirlere arabuluculuk yetkisi verilmelidir.

Konkordato talep eden şirketler ile alacaklılar arasında doğan ticari uyuşmazlıklar "Arabuluculuk Müessesesi" tarafından çözülebilmesi için mutlak surette Mali Müşavirlerin de yetkilendirilmesini talep ediyoruz.” dedi.

Eskişehir SMMM Odası Başkanı Neşet ERTOY; ‘‘Şahsım ve Eskişehir Mali Müşavirler Odası adına sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ben Ordu’yu çok merak ediyordum. Bu yıl ikinci kez gelme fırsatı buldum. Çok güzel bir şehire ve çok güzel insanlara sahipsiniz. Eskişehir gündemde olan bir şehirdir ama Ordu’nun Eskişehir’den fazlası var eksiği yok onu çok rahat söyleyebilirim. Bu sene Bahadır BAŞ başkanımızın ve yönetim kurulu arkadaşlarımızın sayesinde iki kez görme fırsatı buldum. Kendilerine mesleğimize katkılarından dolayı teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.’’dedi.

Açış konuşmalarının ardından Eskişehir SMMM Odası Üyesi ve Eğitmeni Prof. Dr. Birol YILDIZ Konkordato Nedir?, Konkordato Başvurusu Nasıl Yapılır?, Geçici ve Kesin Mühletin Sonuçları Nelerdir?, Konkordato Projesinin Tasdiki, Alacaklının ve Borçlunun Durumu konulu sunumunu gerçekleştirdi.